Mezelf terugvinden

Geen strand, zwembad of zwoele zomeravonden. 
Nee, de zomervakantie begon hier in het noorden met natte, koude, herfstachtige verschijnselen. Door een opmerking van een lieve vriendin, die vertelde dat het zo ‘verslavend’ was, ontdekte ik op Netflix ‘the Home edit’. Prima materiaal voor een zomeravond als je onder een dekentje op de bank zit, had ik bedacht. 

In ‘The Home Edit’ ruimen twee op en top amerikaanse dames, huizen op en ordenen ze de spullen in de volgorde van de kleuren van de regenboog. 
En inderdaad. Het was verslavend. 
Leuk om te kijken en… het gaf jeuk! 

Want tsja, ineens ging ik mijn kastjes en mijn huis bekijken met de ogen van Joanna en Clea, de amerikaanse organizers. Nu moet je weten, we hebben best een ruim huis en veel opbergruimte. Ik ergerde me er dan ook regelmatig aan, dat ik weer aan het ‘schuiven’ was. 
Wilde ik de badolie uit het kastje pakken, dan viel de neusspray op de grond. 
Als ik een vaas uit de kast wilde halen, dan moest ik eerst andere potjes en pannetjes aan de kant schuiven om erbij te kunnen. 
Kastje snel weer dicht, niemand die het ziet 🤫. Ik denk dat je het effect begrijpt. 

Elke keer als ik aan het ‘schuiven’ was of een overvol laatje opentrok, dan irriteerde het me weer, maar eerlijk gezegd hikte ik er tegenaan om er daadwerkelijk iets aan te gaan doen. 

Op een regenachtige avond, aan het begin van de afgelopen zomervakantie, ruimde ik nog even een wasmand leeg. 
Het was al bijna 22.00 uur, maar spontaan begon ik mijn kledingkast te ordenen. 
Even een half uurtje, had ik me voorgenomen. 
Ik ging rigoureus te werk en deed weg wat te klein of stuk was en wat ik niet (meer) nodig had. 
Het op kleur sorteren, dat ging me te ver en het half uur werd anderhalf uur, maar in mijn kast liggen wel alleen nog de dingen die gebruik en waar ik blij van word. 

Gedurende die week, tussen de activiteiten met de kids en mijn werken door, organiseerde ik mijn spullen. Dan weer een laatje, dan weer een kastje. Keuzes maken, sorteren en opruimen. 
Vuilniszakken vol brachten we naar onze grote vriend, de kringloop. 

Het was een intensief werkje, maar het gaf energie!
Toss, toss, toss, heerlijk die ruimte. 
Ruimte in mijn kasten, ruimte in mijn hoofd. En dat terwijl ik er al zo lang tegenaan had zitten hikken. 

 

– en nee,… dit is dus geen foto van mijn eigen kast 😆 –

Voordat je nu denkt dat jij kasten op moet gaan ruimen of dat ik professional organizer ben geworden (wat trouwens 12 jaar geleden wel mijn eerste bedrijf was, maar wat niet mijn passie bleek), dat is niet het punt waar ik naartoe wil.

Het ordenen en opruimen deed me namelijk ergens aan denken. Het deed me denken aan een van mijn klanten die ook al heel lang aan het ‘schuiven’ was in haar leven. Niet met spullen, maar met zichzelf. Het liefst wilde ze het iedereen naar de zin maken, haar man, haar kinderen, haar klanten, haar ouders, maar dat lukte niet meer. Het gevolg was dat ze zich steeds meer ging ergeren. Ze baalde dat er geen ruimte was voor wat zij zelf graag wilde. Voor haar gevoel liepen haar man en kinderen daarbij ontzettend in de weg. Liep ze eerst met de gedachte dat ze naar een onbewoond eiland op vakantie wilde, inmiddels speelde ze met de gedachte om bij haar man weg te gaan. Diep van binnen wilde ze dat niet en schaamde ze zich voor wat ze dacht en voelde, maar ze voelde zich zo ongelukkig. Ze wilde zo graag, maar wist niet hoe ze dat kon veranderen!

 

Tijdens onze gesprekken gingen we samen ‘opruiming’ houden:

Waar kwam al die gevoelens vandaan? Welke gedachten en gewoonten maakten de ‘kastjes’ in haar leven zo vol? Ze ‘ruimde op’ wat ze niet meer wilde, maakte ruimte voor wat ze nodig had. Het was, net als mijn opruiming, een intensief werkje, maar het gaf vooral zoveel energie! Ik zag haar voor mijn ogen veranderen. En tijdens het opruimen was er nog meer winst. Ze vond ze iets terug, waar ze al heel lang niet meer bij kon; Liefde. Liefde voor zichzelf, maar ook voor haar gezin en wat haar gegeven was. 

Je zult begrijpen, veel leuker dan kasten opruimen, vind ik het om samen met mijn klanten opruiming te houden in hun leven, waardoor ze zichzelf weer terug gaan vinden! 

 

Dat maakt mee ook heel benieuwd naar jou:

Staat alles in de kastjes van jouw leven gesorteerd in de kleuren van de regenboog? Of ben jij steeds maar aan het schuiven?


Zou jij ook graag jezelf weer terugvinden?
Doe dan mee met de winactie en maak kans op een groeigesprek t.w.v. €175,- 
– de actie loopt tot 30 oktober 2023 –

 

Wie weet tot snel!
Talitha Messchendorp

Comments are closed.