Je hart zit er wel eens naast 🧡

Tim, onze kleuter van 6, zit sinds kort op zwemles.
Dit kleine stoere mannetje heeft een uitgesproken mening en een krachtig karakter, maar een heel klein hartje.

 

Lopend naar het zwembad voor zijn eerste proefles, kreeg hij het te kwaad.
Heel geduldig moedigde ik hem aan, luisterde ik en had ik aandacht.
Maar hoe dichterbij het zwembad kwam:
Boos, huilen, schreeuwen en uiteindelijk zelfs weglopen tussen de auto’s op de parkeerplek 😬 “Mem, ik wil niet, ik durf niet!!”

 

1,2,3,4,5….10! Pfff,…
Ik sprak ‘m ferm toe, om ongelukken te voorkomen.
Mezelf moest ik ook even ferm toespreken trouwens, want ik was ruim op tijd, maar door ‘het drama’ voelde ik ook enige pressie. “Dan maar te laat”, moest ik mezelf even vertellen, zodat ik mijn rust kon bewaren.

 

 

Al schreeuwend zette ik hem naast me op een muurtje: “Okay vriendje, vertel.”

“Mem, mijn hart klopt heeeel hard”
“Ik kan het niet, ik vind zwemmen stom, ik durf niet”

 

Oh ik ken dat gevoel zo goed, ik heb die neiging ook om dan weg te rennen!
Je hele lijf, je hoofd, je hele systeem, alles zegt ‘NEE!’ en toch wist ik dat dat gevoel niet eerder weg zou gaan, dan wanneer hij ging doen wat hij eng vond. Ik vertelde hem dat zijn hart niet gelijk had. 

“Je hart zegt dat het eng is, maar je hart weet het niet zeker, want je hebt het nog nooit gedaan.” “Ik ken je, ik weet dat je zwemmen leuk vindt, dus je hart gaat even heel hart kloppen, maar dat gaat over als je hart het zeker weet.”

 

 

Daadkrachtig moest ik hem meenemen naar binnen.
(Niks aan hoor, het liefst trok ik ‘m onder mijn vleugels, maar dat ging hem niet helpen). Zoals verwacht deed hij fluitend de zwemles.

 

 

Bij het aankleden vroeg ik hem hoe het met zijn hart was gegaan.

“Mem, toen ik op de w.c. zat dacht ik:
Het klopte wat Mem zei, mijn hart had dus niet gelijk!”

Wat een les!

Het is waar, soms moeten we ons hart volgen, maar je hart zit er ook wel eens naast.
Als je faalangstig en onzeker bent gaan leven, dan zul jij misschien ook herkennen hoe je hart je vaak tegenhoudt om te leren, nieuwe dingen ontdekken of te genieten. Je hart houdt je dan af van de dingen die je droomt en de groei waar je naar verlangt. Wat is het dan fijn als je een ‘mem’ hebt die je kent en weet wat je nodig hebt. Die ‘mem’ ben ik als moeder voor mijn zonen, maar in zekere zin ben ik dat ook als coach voor mijn klanten. 

 

Dus… Lukt het je niet om zelf ‘het zwembad’ in te lopen? Ben jij je ook steeds aan het verstoppen tussen de auto’s op de parkeerplaats, omdat je wel graag wilt, maar echt niet durft? Je hoeft niet aan een speciale eis te voldoen, voordat je mij vraagt om je een steuntje in de rug te geven. Ook jou kan ik helpen groeien, zodat je kunt zijn wie je echt bent. En ik snap het hoor, van het idee om contact met me op te nemen gaat je hart vast al heel hart kloppen, omdat het nieuw en spannend is, maar soms…. soms heeft je hart niet gelijk 😉

 

Comments are closed.